Hommelnest
Dit moet je weten over hommels
Hommels zijn bijen, ook al zien ze er met hun zachte, wollige en kleurrijke beharing wel duidelijk anders uit. Het hoofd van een hommel is helemaal zwart onder de haartjes. In Nederland zijn er bijna 30 verschillende soorten hommels bekend.
Knuffelbij
De pluizige hommel is op zich zachtaardig en prikt alleen als ze zich echt bedreigd voelt. Zo'n hommelprik kan best pijnlijk zijn. In de meeste gevallen zorgt een hommelnest voor weinig problemen. Het nest verdwijnt vanzelf als de oude koningin en haar gevolg in het najaar sterven. Alleen jonge hommelkoninginnen verschuilen zich op een beschutte plek en overleven de winter.
Dikke winterjas
In het vroege voorjaar zie je hommels vaak als eerste insecten in tuinen, parken en plantsoenen op de lentebloemen vliegen. Ze hebben een dikke vacht, die ze goed tegen de kou beschermt. De vroege hommels zijn koninginnen, die als enige van het hommelvolk in een holletje overwinterd hebben. Ze zijn op zoek naar een plekje om een nieuw nest te bouwen en eitjes te leggen. De pasgeboren hommels verzorgen vervolgens de koningin en het broed, ze halen nectar en stuifmeel op en bouwen het nest verder uit.
Holbewoners
Hommelnesten zijn op vele verschillende plekken te vinden, bijvoorbeeld in een nestkastje, een spouwmuur, een garage of onder de dakgoot. Veel hommelnesten zitten onder de grond, een muizenholletje is bijvoorbeeld een zeer geschikte woning voor hommels.